Het campusplein van Vrije Universiteit Amsterdam heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Wie rondliep op het plein werd aangestaard door grijze stenen en een grote horecatent. Het plein had door zijn uiterlijk zijn functie als ontmoetingsplek verloren en paste niet meer bij de waarden van de universiteit. Nu bevindt men zich in een oase van groen en ontspanning waar elk moment een toevallige ontmoeting plaats kan vinden. Aan Reimert Bouw en Infrastructuur B.V. de taak om samen met Aannemings- en Hoveniersbedrijf Germieco B.V. en Markus B.V. dit plan te realiseren.

Zorgvuldige fasering

Het project bracht vele uitdagingen met zich mee, met duizenden passanten per dag en de noodzaak om overlast tot een minimum te beperken. Dankzij een doordacht BLVC-plan  (een plan waarin de omgevingsmanagement is uitgewerkt) en nauwe samenwerking met alle stakeholders is het project succesvol uitgevoerd, met minimale verstoring van het dagelijkse leven op de campus.

Frederiek Lugard, facilitair projectleider VU geeft aan dat “elkaar zo goed mogelijk ondersteunen en zo min mogelijk in de weg zitten” de kern was. Minimaal de helft van het plein moest beschikbaar zijn voor gebruik tijdens de werkzaamheden, de evenementen en festivals moesten door kunnen gaan en tijdens de tentamens mocht er geen overlast zijn. Mabo Strabucchi, werkvoorbereider bij Reimert, vertelt: “De vele voorzorgsmaatregelen en het logische werken, we pakken een stuk en geven weer een stuk vrij, werden zeer gewaardeerd. Daarnaast vond er vanuit de VU continue informatievoorziening plaats waardoor alle stakeholders op de hoogte waren van onze werkzaamheden en wijzigingen in het plan.”

Toekomstgericht

Door te kiezen voor veel groen, hergebruik van materialen en optimalisatie van de waterhuishouding, is het plein toekomstbestendig gemaakt. Hierbij is rekening gehouden met het vergroten van de biodiversiteit, het voorkomen van hittestress en toekomstige verbouwingen. Het ontwerp, gericht op diversiteit en behoeften van de gebruikers, creëert een uitnodigende en functionele ruimte voor iedereen.

Ontmoetingen

Het project bracht niet alleen een fysieke transformatie, maar ook talloze ontmoetingen en samenwerkingen voort. Van een voorproefje van het eindresultaat in een zeecontainer tot studenten die meehielpen met het inzaaien van gras en het planten van een boom. “Het helpen was dé gelegenheid om uit te leggen waarom er gekozen was voor bepaalde materialen en deze aanpak”, vertelt Lugard, “dat het een initiatief was van de studentenorganisaties zelf en de aannemerscombinatie hier bereidwillig op reageerde, maakt het alleen maar leuker”. Als kers op de taart heeft het projectteam ad hoc geholpen bij het Déja VU festival van de VU. De laatste organisatorische punten op het plein waren stressvol en daar was ons projectteam, als een redder in nood. De interactie tussen de werkzaamheden en de studenten verliep goed en het plein bruiste van activiteit en betrokkenheid.

“Het was fantastisch om te zien hoe Mabo en Bertus [van Beek, uitvoerder bij Reimert, red.] na werktijd en het helpen met het festival één biertje meedronken met de studenten”, zegt Lugard.

Trots

Met trots kijkt het projectteam terug op de succesvolle transformatie van het campusplein. Ondanks de uitdagingen en verrassingen onderweg, is het plein dankzij flexibiliteit en samenwerken getransformeerd tot een ware parel waar iedereen trots op kan zijn.

Bekijk meer projecten